Valóban luxus a szemes kávéból készült eszpresszó? Ma már semmiképp sem az. S hogy miért klasszisokkal jobb a szemes kávéból frissen őrölt kávé a darálttal szemben?
- Frissesség minden csészében
A szemes kávé csak közvetlenül őrlés után kezd el igazán „öregedni”. A frissen őrölt kávé aromái intenzívebbek, kevésbé laposak, mint az előre darált társaié.
- Teltebb, összetettebb ízvilág
A friss őrléskor keletkező illóolajok és aromák nem szállnak el, hanem ott maradnak a kávéban – ettől lesz gazdagabb, rétegzettebb az íz.
- Te döntöd el, milyen durvára őrlöd
Az eszpresszóhoz finomabb, a french press-hez durvább kell – a szemes kávéval te szabályozhatod, így mindig az adott technikához illőt használhatsz.
- Jobban bírja a tárolást
A szemes kávé hónapokig megőrzi az aromáit, ha jól van tárolva (sötét, légmentes helyen). A darált kávé viszont pár nap alatt veszít az ízéből.
- Kevesebb oxidáció = jobb minőség
Őrlés után a levegővel való találkozás elindítja az oxidációt, ami rontja az ízt. A szemes kávé ezzel szemben zárva tartja az ízanyagokat.
- Ritkábban keseredik meg
A túl régi, darált kávé oxidálódott olajai kesernyés utóízt adhatnak. A frissen őrölt kávé sokkal kiegyensúlyozottabb, lágyabb.
- Az illatélmény is más szint
A kávédarálás pillanatában felszabaduló illatok önmagukban élményt adnak – már ekkor beindul az „otthonkávézó” érzés.
Teszteld a különbséget, szerezd be a itt az aromás szemes kávédat!