Mákos, grízes, diós tészta - ők a hazai édes tészták legnépszerűbb ételei. A káposztás és túrós “tábor” már megoszlik, hiszen a fele édesen a másik fele viszont borssal, szalonnával sósan szereti.
Ismerj meg 3 új és egzotikus édességet, aminek tészta az alapja. Íme:
1. Fideo dulce – Mexikói fahéjas-édes tészta
Hozzávalók (2 adag):
- 200 g vékony spagetti vagy cérnametélt
- 500 ml tej
- 2 ek vaj
- 3 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
- ½ tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 ek mazsola (opcionális)
Elkészítés:
- A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd pirítsd meg benne a tésztát aranybarnára.
- Öntsd fel tejjel, és adj hozzá barna cukrot, fahéjat, vaníliát és egy csipet sót.
- Lassú tűzön főzd, amíg a tészta felszívja a tejet és krémes állagú lesz.
- Ha szeretnéd, keverhetsz bele mazsolát vagy szórhatsz rá pirított mandulát.
2. Seffa Medfouna – Marokkói mandulás-édes tészta
Hozzávalók (2 adag):
- 200 g vékony cérnametélt vagy spagetti
- 2 ek vaj
- 3 ek porcukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk narancsvirágvíz (opcionális)
- 2 ek darált mandula
- 2 ek mazsola
- 1 ek pirított szezámmag
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát, majd keverd össze a vajjal, hogy ne tapadjon össze.
- Keverd hozzá a porcukrot, fahéjat, narancsvirágvizet és a darált mandulát.
- Tálaláskor szórd meg mazsolával és pirított szezámmaggal.
Extra tipp: Egy kevés reszelt narancshéj még frissebbé teszi az ízét!
3. Filipino Pancit Malabon – Kókuszos-édes ázsiai tészta
Hozzávalók (2 adag):
- 200 g vékony spagetti tészta
- 200 ml kókusztej
- 3 ek barna cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 ek vaj
- 1 ek pirított kókuszreszelék
- 1 ek durvára vágott kesudió
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát, majd csöpögtesd le.
- Melegítsd fel a kókusztejet a barna cukorral, vaníliával és egy csipet sóval.
- Keverd bele a vajat, majd öntsd rá a főtt tésztára.
- Szórd meg pirított kókuszreszelékkel és kesudióval.
Melyiket próbálod ki először? Itt megtalálod a hozzávaló tésztákat!