….a chips - és egyéb sós rágcsálnivalók - fogyasztását! Kíváncsi vagy, hogy pszichológiai és érzelmi szinten milyen hatással van ránk a chips, a ropi és a sós snackek?
Íme:
Ropogás hangja: a roppanás az agyban jutalmazó hatást vált ki – ősi ösztön, hogy a friss, ropogós étel „biztonságos és tápláló”. Ez az élmény azonnali dopamin löketet ad.
Állag (ropogós, olajos): feszültség levezető hatása van. A harapás, rágás erős szenzoros inger, ami sokszor csökkenti a szorongást vagy idegességet.
Sós íz: a só aktiválja az agy jutalmazó rendszerét (dopamin), de közben fokozza a szomjúságot is. Az enyhe „sóéhség” kielégítése rövid távon megnyugtató.
Zsír: krémesebb textúrát ad a szájban, ami biztonságérzetet, „teltséget” okoz. A zsír az agy számára energiadús táplálék, így erős jutalmazó jelzés.
Érzelmi hatás: stresszhelyzetben különösen vonzó, mert gyors enyhülést hoz – „kaja, mint vigasz”. Ezért gyakran társul bűntudattal is, ami érzelmi hullámzást okoz.
Addiktív mechanizmus: a só-zsír-roppanás hármasa az egyik legerősebb ételcsapda, mert egyszerre több érzékszervet stimulál. Az agy nehezen tudja kontrollálni a mértéket.
Idegrendszerre hatás: rövid távon dopamin és endorfin löket, de utána gyakran gyors visszaesés – fáradtság, ingerlékenység, újabb sóvárgás.
A megoldás: Jutalmazd meg magad, de mindig tarts mértéket!
Keresd itt a ropogós snackeket!