A lekvár igazából elsőre nem tűnhet diétás ételnek, hiszen sok cukrot tartalmazhat. De ha okosan használod, akkor bele lehet illeszteni az egészséges étrendbe.
Íme 6 tipp, hogyan építsd be anélkül, hogy túllépnéd a kalóriakereted:
1. Használd mértékkel
Ne kend vastagon a kenyérre, abonettre! Egy teáskanálnyi (kb. 10-15 g) lekvár bőven elég ízesítésnek, és így nem viszel be felesleges kalóriákat.
2. Kombináld fehérjével
Egy kanál lekvár jól illik görög joghurthoz, túróhoz vagy natúr cottage cheese-hez, így nem csak gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztasz, hanem fehérjét is.
3. Zabkásába vagy smoothie-ba keverve
A természetes gyümölcscukrok miatt édesebbé és ízesebbé teszi a reggelidet anélkül, hogy extra cukrot kellene hozzáadnod.
4. Tölteléknek használva egészséges desszertekhez
Palacsintába, teljes kiőrlésű süteményekbe vagy proteinpalacsintába töltve élvezheted az ízét anélkül, hogy cukorsokkot kapnál.
5. Kenyér helyett egészséges alapra kend
Kenyér helyett próbáld puffasztott rizsszeletre, teljes kiőrlésű abonett-re vagy mandulás kekszre kenni. Így csökkentheted a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.
6. Savanykásabb, rostosabb változatokat válassz
A bogyós gyümölcsökből (pl. áfonya, málna, ribizli) készült lekvárok kevesebb cukrot tartalmaznak és több rostot, így lassabban emelik meg a vércukorszintedet.
Szerezd be most, kedvezményes áron a legfinomabb lekvárokat: