Nem, nem alkohol. Sokkal ártatlanabb, amiről szó van. Ahogy az első kortyot megiszod, szinte függővé válsz. Hogy miért? Olvass tovább s azonnal megérted, miért szereted ennyire:
1. Endorfin – a boldogsághormon:
A forró csokoládé – főleg ha magas kakaótartalmú – serkenti az endorfin termelést, ami az öröm és a fájdalomcsillapítás egyik természetes forrása.
2. Szerotonin – a hangulatszabályzó:
A csoki triptofánt tartalmaz, ami a szerotonin előanyaga. Ez a neurotranszmitter hozzájárul a jó hangulathoz, csökkenti a szorongást és támogatja az alvást is.
3. Dopamin – a jutalmazás központja:
A forró csokizás örömérzetet vált ki, és ezzel a dopamin szintet is emeli. Ez az, amiért visszavágyunk még egy kortyra – és még egyre…
4. Oxitocin – a kötődés és szeretet hormonja:
Nem közvetlenül a csoki, hanem az élmény, a meleg, az illatok, az emlékek – mindezek aktiválhatják az oxitocint, főleg ha valakivel együtt isszuk vagy komfortérzethez kötjük.
+1: Kortizol – a stresszhormon:
Ha a forró csoki megnyugtat, csökkentheti a kortizolszintet is – vagyis valóban segíthet „lehozni a pulzust”.
Ezért tartjuk annyira ellenállhatatlannak a sűrű, illatos édességet!
Ha kedvet kaptál hozzá, szerezd be itt, kedvezményes áron!