Termékek
Menü

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Segítünk!

Ön új felhasználó? Regisztráljon!

Híreink

Legyen mindig naprakész a cégünkkel kapcsolatos eseményekkel, hírekkel kapcsolatosan.

Keresés a hírekben
Kategóriák
Tagek
Janik Zoltán

A január archivál...

Érdekességek
Írta: Janik Zoltán ekkor: 2022.01.03. 8:12
1 like 0 hozzászólás

Ha eljön a január, a legtöbb cégnél megkezdődik az előző évi iratok archiválása – leggyakrabban még mindig a klasszikus módon : iratokat az irattárba.
Az irat-archiválás önmagában rendkívül egyszerű dolog : lefűzzük az iratokat egy iratrendezőbe, majd az iratrendezőket irattárba tesszük – és kész. A rendező kérgén ott a dátum és a tartalom megjelölése, így minden visszakereshető, ismét elővehető, újra megismerhető a tartalma – de ki találta ki az iratrendezés meglepően időtálló megoldását?

Kevesen tudják, de az iratrendezők között csak a gyűrűs megoldás feltalálói címéért legalább öten versenyeznek : Friedrich Soennecken (Németország,1886), Andreas Tengwall ( Svédország, 1889), Koloman Handler ( Handler Kálmán, Ausztria, 1915) és még két-három feltaláló az Egyesült Államokból, akiknek a neve nem ismert. Tény, hogy sokféle megoldás létezik, a különbségeket legfőképpen a papír-méretek eltérése okozza : az európai DIN szabvány (A4) mellett az amerikai szabvány 220 mm × 280 mm, léteznek két-három és négy-gyűrűs megoldások, így mind alkalmasak egy-egy újabb találmány megjelölésére, nem különben Louis Leitz, az azonos nevű vállalat alapítója, akinek az iratrendezőkön lévő "ujj-lyukat" köszönhetjük
Talán nem meglepő, hogy a különböző feltalálók nevéhez kötődő vállalkozások szinte kivétel nélkül a mai napig megtalálhatóak a piacon, vezető vállalatok lettek az irodai eszközök területén.

A hazánkhoz köthető feltaláló Handler Kálmán legfőképpen a mechanika működésén fejlesztett, nem is eredménytelenül : az Oroszlányban található Koloman Handler gyár az egyik legnagyobb Európában, termékei mindenütt megtalálhatóak az Európában gyártott gyűrűs és emelőkaros mechanikákkal működő lefűzőkben.

Azt hihetnénk, hogy mivel több mint száz évvel ezelőtt jegyeztek be először találmányt a lefűző mechanikákkal kapcsolatban, biztosan számtalan fejlesztés és változtatás történt rajtuk azóta, de nem így van : az 1915-ös Handler bejelentés óta gyakorlatilag csak néhány apróbb, formai változtatás történt a gyűrűkön, az igazi változást egyedül a digitális technika hozta el : a digitális archiválás gondolata egyidős a számítástechnikával, kialakulása és a valódi tömeges felhasználása pedig a digitális tárolók széles elterjedésével egyidős.

Tetszik
Tetszik
Megosztom
Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve commentelhető!

Hozzászólás írása
Még nincs egy hozzászólás sem.